Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen…

Toets: als je de fotogalerij onder zie pic’s niet ziet staan, klik dan rechts bij meest recente berichten op de titel van het blog…

Hallo allemaal!

Wij zijn zaterdag weer thuis gekomen van een geslaagde en gezellige vakantie in Nederland! Ik zet nog even een blog online van de afgelopen twee weken. Het komt toch met bakken de hemel uit!

Zoals ik vertelde in het vorige blog, verbleven we bij een kaasboerderij met eigen koeien. Daar ben ik niet erg blij van geworden, aangezien de koeien daar nu al dag en nacht op stal staan. Ik vind het sowieso al zielig, zoveel beesten op elkaar, zeker als het nog niet nodig is. Overal liepen de koeien namelijk nog vrolijk rond op de velden, behalve bij deze boer. Ik heb nog wel even wat uitleg gevraagd over het reilen en zeilen, hij heeft een melkrobot waar de koeien zelf naar toe lopen. Ze weten waar ze moeten zijn, ze hebben stuwing die ze graag kwijt raken en als ze aan de beurt zijn dan geeft de chip rondom hun nek aan dat ze gemolken mogen worden, dan komt er eten vrij, blijven ze staan en dan worden ze gemolken! Dat vind ik dan wel weer een behoorlijke uitvinding, maar denk wel dat het voor luie boeren is.. Ik kom er in ieder geval niet meer en heb er ook geen kaas gekocht. Puh dat zal ‘m leren!

We zijn op een zondag naar Leeuwarden geweest. Omdat wij de vorige keer op een zondag naar Sneek waren en er niks te doen was, dacht ik, zal even nakijken of het koopzondag is. En ja hoor Leeuwarden zou elke zondag open zijn, het hele jaar.. jammer joh! Alle winkels waren toch echt dicht! In plaats van winkelen zijn we de miniatuurmensjes op gaan zoeken die geplaatst zijn door een fotograaf die in 2012 in het ziekenhuis is beland i.v.m. 3 hersenbloedingen. Dan kan je voor een euro een plattegrond kopen en ze opzoeken in de binnenstad. Leuke manier om zo nog wat extra dingen te bezichtigen en nog best moeilijk om ze te vinden terwijl het wel duidelijk beschreven staat. Na een aantal mensjes zijn we op een terrasje beland met een biertje, waar we (hoogst waarschijnlijk Joe, want het is altijd zijn schuld) het plattegrondje per ongeluk hebben laten liggen, dus we hebben er niet al te veel gevonden helaas en het was tijd om terug te gaan naar de camping (werd s ’avonds al een stuk kouder en we zaten daar in de kou te koken). De scheve toren op het plein bekeken, aantal mooie gebouwen en kerken en de gave graffiti. Zie pic’s!

We hebben een wandeling gemaakt in het Nationaal Park de Alde Feanen. Was mooi, maar we werden wel geteisterd door de muggen! De terugweg moest je op een pontje naar de overkant, altijd leuk!

Ik wilde graag naar Schiermonnikoog, ik las vroeger het stripje Sjors en Sjimmie en die kwamen op Schiermeeuwenoog, gebaseerd op bovenstaand eiland. Voor de cultuurbarbaren, hier een fotootje van een cover..

En aangezien we toch bij de waddeneilanden zaten, had ik m’n zinnen op dit eiland gezet. In de ochtend toen we op stonden was het helemaal dichtgetrokken met dikke mist. Maar we hebben het er toch op gewaagd en met succes! We hebben ter plekke weer een fiets gehuurd en het was echt relaxed. Heerlijk rondgefietst, even op het strand gelegen, terrasje gepakt, uit eten geweest en de terugweg op de boot een mooie zonsondergang gezien. Had ik al verteld dat ons leven erg zwaar is?

Ruimte genoeg op Schiermonnikoog…

behalve voor de fietsen….

Dit visje zwemt nog dankzij Joe.. waarschijnlijk wel met wat hersenbeschadiging omdat ik ‘m graag op de foto wilde hebben..

Hierna zijn we vertrokken naar de volgende camping, manege Beekdal vlakbij Borger. Omdat ik geen zin meer had om buiten in de kou te zitten om te koken hadden we deze plek uitgekozen want hier hadden ze ook zo’n gemeenschappelijke ruimte. We moesten hier wel ons eigen gas mee nemen om op te koken, maar verder was het heel relaxed, met een tv en banken waar je lekker een boekje kunt lezen. Tijdens ons eten konden we zo de binnenbak in kijken of lekker televisie kijken. We kampeerden vlak naast 1 van de buitenbakken waar de paarden stonden, erg leuk zo tussen de paarden in. Joe vindt dat al helemaal fantastisch, als zijn stem een paar octaven hoger gaat, dan weet ik dat hij tegen een dier staat te praten, dus hij had daar een grote vriend met wie hij communiceerde. Wat ook heel bijzonder was, er liep een paard rond met een kleintje, maar de moeder was blind. Omdat ze op het begin erg in paniek raakte als ze haar veulentje niet kon vinden, hebben ze het kleintje een belletje gegeven, zo kon ze haar kind makkelijk terug vinden. Met foto’s maken kon ik het belletje niet vinden, maar ik hoorde het wel.. iemand die het belletje kan ontdekken?!

Van hieruit hebben we uiteraard weer meerdere plekken bezocht. Een aantal adviezen van iemand van de manege gekregen. De eerste dag hebben we lekker gewandeld, naar het loomeer, 1 van de hunebedden en het boomkroonpad. Bij de laatste loop je over een hoge brug tussen de boomtoppen door. Erg mooi allemaal. Ik heb me de laatste weken toegespitst op paddenstoelenfotografie. Ik heb volgens mij nog nooit zoveel foto’s gemaakt van alle prachtige paddenstoelen die we tegenkwamen. Vooral de grote paddenstoelen, rood met witte stippen waren in trek. Totdat het liedje Joe z’n neus uitkwam heb ik het een aantal keer gezongen. Nog maar even een keertje dan, speciaal voor hem… ‘Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen, zat kabouter spillebeen heen en weer te wippen.. krak zei toen de paddenstoel, met een diepe zucht, allebei de beentjes.. hoeplaaa in de lucht!!’ Graag zingen als je Joe tegenkomt, vindt hij leuk! Hier een aantal foto’s van o.a. mijn paddenstoelenfotografie, er staan auteursrechten op, dus doorverkoop wordt gestraft!

Joe wil ook graag verder komen met paddenstoelenfotografie, hij gaat er zelfs voor op z’n knieën haha

En hij heeft alweer geprobeerd een steen mee te nemen maar het lukte helaas niet..

Op 25 september was Joe jarig en toen zijn we een dagje naar Bourtange geweest, een vestingdorp in Groningen, dat tijdens de Nederlandse Opstand is aangelegd. Lekker toeristisch, maar leuk dorpje. Rondgelopen, geluncht, fotootjes gemaakt, cadeautje gekocht voor Joe. Hierna richting Vlagtwedde gereden, terrasje gepakt, even op de markt geweest en lekker uit eten geweest bij een Turks restaurant voor z’n bday. Mmmm

Ik dacht dat deze schapen 4 hoorns hadden, maar Joe heeft me uit de droom geholpen..

Tot de 18e eeuw werd dit houten paard als martelwerktuig gebruikt. Het werd gebruikt voor militairen die een misdrijf hadden begaan. Ze moesten op de scherpe rug gaan zitten en soms werden hun voeten verzwaard met zakken zand.. Auuw!!

De dag erna zijn we een dagje naar Orvelte geweest, ook weer op advies. Dit is een monumentendorp, welke zich kenmerkt door een uniek Drents karakter. Was leuk, weer lekkere koffie gedronken en naar de winkel van Jan Kruis geweest, kon Joe ook zien wie Sjors en Sjimmie heeft bedacht.

Er was hier al weer een deur die net iets te laag was voor Joe!

De volgende dag een wandeling gemaakt door het bos de hondsrug in Emmen. Alwéér dezelfde paddenstoelen! Jullie raden al wat ik de hele weg heb gezongen! Bedankt voor de tip mam, prachtig bos!

En aan jullie de eer om te zien hoe hoog ik was geklommen…

Hierna naar Westerbork gegaan. Joe had er geen idee van wat er tijdens WO 2 in ons land is gebeurd, zij hadden alleen van Duitsland gehoord. Indrukwekkend om hier rond te lopen en de verhalen te lezen en horen.

Aangezien het nu echt met bakken de hemel uit kwam en ik dat goed zat was, heeft Joe hard gezocht op het internet en een leuke locatie gevonden om te verblijven. Het brummeltje! Echt grappig, t werd al de bloemenkiosk van m’n pa genoemd door één van m’n vriendinnen.. nou ik kan je vertellen die is 2x zo groot haha. We hebben hier 3 nachten in geslapen, 2e nacht was een hel door een muggenjacht maar de andere nachten heerlijk geslapen. Joe iets minder helaas, waarschijnlijk lag ik dwars in het bed omdat ik eindelijk weer een matras voelde..

Camping de Brummel ligt in Eerbeek, vlakbij de veluwe. De eerste dag rondgewandeld in Nationaal Park de Veluwezoom. Deze wandeling gedownload via natuurmonumenten. Dit was al de 2e keer dat we de wandeling zelf saai vonden omdat het over de gewone wegen is, waar ook de fietsers rijden. Wij gaan graag het bos in en pakken het liefst de moeilijkere paadjes, waarschijnlijk zijn we hier een beetje te avontuurlijk voor. Maar bleef erg mooi wat we zagen. Ik stond m’n uiterste best te doen om een schotse hooglander in de verte op de foto te zetten, stopt er een stel op de fiets omdat ze foto’s wilden maken van waarschijnlijk herten o.i.d. dus ik zeg het is een groepje schotse hooglanders, was ze me toch teleurgesteld.. ooh het waren maar hooglanders! En dr man stond me ook aan te kijken of ik gek was geworden dat ik daar foto’s van stond te maken! Ik maak foto’s van al het moois wat ik tegenkom! Of het nou een hooglander is in NL of een olifant in Afrika, of een grote paddenstoel, rood met witte stippen.. dat maakt niet uit! Ik vind het speciaal! Ik heb heel kattig gezegd; nou dat vinden wij WEL bijzonder en ik ben weggelopen.. HA! Dat zal ze leren! En jullie kunnen mee genieten van m’n foto’s….

De volgende dag gingen we naar het Nationale Park de Hoge Veluwe. Helaas viel dit een beetje in het water, want hier kwam het pas met bakken de hemel uit! Klein stukje gewandeld maar de rest in de auto gezeten. We zouden gaan picknicken dus dat hebben we vlakbij het infocentrum gedaan waar we onderdak hadden. Hier kun je op de foto zien dat Joe regen toch ook echt NIET leuk vindt op dit soort moment.. MAAR de aanhouder wint, toch nog wat rondjes gereden en een prachtig hert gevonden en een stuk verderop in de verte ook nog wat herten. Besloten om hierna het park te verlaten en naar Arnhem te gaan om een beetje te gokken, geen winst helaas en lekker uit eten te gaan bij een tapasrestaurant. Toch nog een geslaagde dag van gemaakt!

Camping de Brummel ligt ook op een boerderij met koeien en als je het leuk vindt mag je meekijken bij het melken van de koeien. Omdat we de dag ervoor te laat terug waren heb ik m’n wekker gezet, om 8.15 u, dus dat is nog een christelijke tijd, om mee te kijken bij het melken. In onze pyjama op pad, plastic zakjes om m’n nog enige droge/schone schoenen heen. Gezien hoe ze de laatste koeien van de ochtend aan het melken waren. Zij doen dit ook niet geheel met de hand, maar ze zetten met de hand de machine er op en die doet verder het werk. Wat ontzettend leuk om te zien! Moest wel denken aan de moeders op de afdeling die wel is zeggen ik lijk wel een melkkoe als ze moeten kolven, dat snap ik wel haha. M’n eerste aanblik was een dood kalfje wat buiten lag, dat vond ik echt heel zielig, die had diarree gekregen en was doodgegaan aan uitdroging, super sneu! Maar gelukkig had hij nog een paar broertjes over, die te drinken kregen van de boer waar we bij stonden. Echt onwijs cute! En de boer vond het weer super interessant dat Joe uit Z Afrika kwam en als kind ook op de boerderij is opgegroeid. In tegenstelling tot onze andere melkboer liepen deze koeien wel vrolijk buiten rond na het melken en eten,  je zag ze af en toe naar buiten huppelen, en ze blijven zo lang mogelijk buiten zolang het gras en het weer het toelaat. Toch een beter gevoel over hoe het er hier aan toe gaat!

Onderweg naar huis zijn we bij Hans langs geweest in Bemmel. Hans was 3 jaar geleden 1 van de NL vakantiegangers die Joe 3 jaar geleden heeft rondgeleid tijdens de tour ZA, Namibië, Botswana en Vic Falls. Ze hadden samen een leuke klik, dus hebben altijd contact gehouden. We zijn gezellig uit eten geweest, bij gekletst tot midden en in de nacht en daar blijven slapen en op het laatste moment er nog aan gedacht om een foto te maken. Hans reist ook al jaren en koopt elke reis iets bijzonders, waaronder deze Terracotta krijger uit China.. Mila, de prachtige bouvier wilde ook graag op de foto! Bedankt Hans voor de gastvrijheid en gezelligheid!

Deze foto is speciaal voor broertje omdat hij het zo leuk vindt als ik b.v. de Pisa toren tegen hou op de foto… ali en de krijger…

De komende twee weken ga ik nog een paar dienstjes draaien en 15 oktober is het eindelijk zover! Joe mag z’n verblijfsvergunning ophalen! Jeeh!! 19 oktober hopen we weer te vertrekken naar wat warmere delen.. foto’s maken van paddenstoelen is leuk, maar wil nu een foto maken van de Portugese of Spaanse kust!

Tot ziens!!

3 comments

 1. Henk schreef:

  Leuke dingen weer meegemaakt op naar het volgende avontuur

 2. Marianne schreef:

  Is weer prachtig. Dat belletje van het paard zit achter zijn rechter oor. Wat voor bakken kwamen steeds weer uit de hemel?😀 Die ene ‘luie’ boer……is toch bij de beesten af!! Op Facebook heeft iemand gemeld dat ze je plattegrond heeft gevonden. Heerlijk genoten!! Mooie foto’s!!!

 3. Broertje schreef:

  Podverdrie het internet was hier heel traag dus vandaar de late reactie. Mooie verhalen weer met een lach en een traan. Hilarisch hoe je voor het melken van de koeien je wekker hebt gezet….. om 8:15 uur. Manmanman wat vroeg zeg, hoe ben je de dag doorgekomen 😀

  Mooie fotos, lekker genieten van alles om je heen, ook van de hooglanders. Laat ze maar lullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *