Feliz Navidad!

Buenos dias!

Hier eindelijk een blog over onze Europese tour van dit jaar vanuit Spanje.

Om te beginnen wil ik ook via deze weg mijn broertje héél veel sterkte wensen met alles wat hij door moet maken op het moment. Kom op bikkel, hier sla je je ook weer doorheen! Wij vertrouwen er op dat het helemaal goed komt en zijn blij dat het eindelijk de goede kant op gaat!!

Ook Jeroen, marije en familie héél veel sterkte in deze moeilijke tijd, we denken aan jullie! XX

Voor iedereen hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2023! Wij vieren de kerst dus in Spanje, heerlijk in het huisje van Wim in Caleta de Velez. Feliz Navidad!

Zo dankbaar dat we hier mogen zijn (voor mij al de 5e x, WOW!). En eindelijk zon na heeeul veel regen! Whoop whoop!

We zijn al weer bijna anderhalve maand onderweg en hebben een hoop meegemaakt. Ik ga de eerste paar weken proberen te beschrijven… komt tie dan…

Onze eerste stop was in Pierrefonds in Frankrijk. Dit was logisch de eerste stop na een aantal uur rijden, maar bleek uiteindelijk ook best interessant te zijn. Er staat een mooi kasteel, gebouwd aan het einde van de 14e eeuw en in 1858 onder het bewind van Napoleon III weer opgebouwd. We zijn hier heengelopen via een mooie boswandeling.

Hierna hebben wij een paar nachten doorgebracht op een camping in Parc naturel régional de la Brenne. We hebben hier een wandeling gedaan, door veel blubber, die eigenlijk best saai was haha.. dus daar heb ik niet veel foto’s van. Lekker geluncht en een keer s’avonds bij een halve Fransman/halve Amerikaan gegeten en uiteraard goede franse wijn gedronken mmmm. Ook nog een keer een kampvuur gemaakt. Toch een paar fotootjes, waarvan 1 van Joe die zéér blij was met z’n nieuwe katapult!

Hierna hebben wij een paar nachten in Bordeaux doorgebracht en de stad bezocht. Super mooie gebouwen, leuke kroegjes, miroir d’eau (reflecterend wateroppervlak), wijnmuseum, kortom een leuke stedentrip…

En toen was het zo ver.. we gingen Spanje in. Daar, waar het in 2020 zo snel eindigde, begon het nu gelukkig een stuk beter! We zijn vertrokken naar een camping in Zumaia in de regio Baskenland. Daar werden we direct ingelicht door de receptioniste van de camping dat de Baskische taal een taalkundig raadsel is dat geen enkele overeenkomst met welke andere taal dan ook vertoont! De eerste dag hebben we echt een prachtige wandeling gedaan. We zijn met de trein richting Deba gereden en van hieruit langs de kust terug gewandeld naar de camping. De hele wandeling was prachtig en we hadden heerlijk weer! Goed ingelicht wisten we wanneer het eb was, dus het flysch gesteente was op een gegeven moment zeer goed te zien. Je ziet bijzondere rotspartijen waarbij de lagen van het oergesteente goed zichtbaar worden. Door erosie gedurende een periode van duizenden jaren zijn deze verticale rotspartijen ontstaan. 

De pinchos in dit deel van Spanje zijn zoooo lekker en zooo goedkoop! In mijn beste Spaans er achter gekomen welke hapjes er zonder vlees waren en heerlijk gegeten en gedronken voor zo’n 8 euro per persoon…

De volgende dag een dagje naar San Sebastian gegaan. Toen stopte het met zachtjes regenen….. Jammer, want het is een hele leuke stad! foto’s van voor en na de regen..

Van hieruit zijn we naar Parque Nacional de Picos de Europa gegaan. Omdat wij de enige gekken zijn die nog in een tent willen verblijven in de winter, zeker in de bergen, zijn alle campings dicht daar, dus we hebben een B & B gevonden. Lekker gegeten en geslapen maar Joe zat vrij snel onder de beten van bed bugs ieeeeuw (komen een paar dagen later op zetten de plekken en jeuken vreselijk!). De wandeling die we gemaakt hebben was prachtig!!

Hierna een paar nachten gekampeerd aan het strand en van hieruit wat dorpjes bezocht. Oviedo, gijón (spreek uit als khi-hon) en Cudillero. Hieronder een paar fotootjes..

Ik had gelezen dat je in het gebied Asturië cider (sidra) kunt drinken wat op een speciale manier wordt ingeschonken. De escanciador (barman :P) schenkt de sidra vanaf grote hoogte in, waardoor de drank met kracht in het glas komt. Hierdoor komt er veel lucht bij, waardoor de sidra het beste tot zijn recht komt. Hierna moet je het glas in 1 teug leegdrinken. En je kan alleen een hele fles kopen! Kost geen drol, je krijgt er nog een gratis soepje bij en het was een hele leuke belevenis! Het is de kunst van de barman om recht voor zich uit te kijken of een gesprek te hebben en de drank zonder al teveel te morsen in het glas te laten komen. Ze hebben wel een spatbord ervoor staan als ze het aan tafel doen, wat misschien wel zo handig is hehe.

Van hieruit naar Somiedo Natural Park gereden en daar gekampeerd naast de koeien. Koeien met koeienbellen om hun nek, kunnen je aardig wakker houden s’nachts! We hebben een mooie wandeling gedaan naar het meer en op de camping een gezellig stel, Pieter en Sabina, ontmoet uit Duitsland. We hebben ons eten bij elkaar gegooid, Joe heeft een vuur gemaakt en Pieter zorgde voor wat wijn (de hele wijnvoorraad werd open getrokken haha) Wat een gezellige avond met super gezellige mensen! We hebben s’nachts niet eens gevoeld dat het vroor door de hoeveelheid wijn in ons mik hahaha

De dag erna nogal wat stress ervaren… omdat het dus gevroren had s’nachts hebben we rustig aan gedaan om de tent te laten ontdooien (het opzetten van de tent kost tijd, maar het afbouwen nog meer, omdat het elke keer zo nat is en we een grote tent hebben). Dus vrij laat naar onze volgende bestemming vertrokken, we hadden een goedkoop pensionnetje geboekt waar we in het donker aankwamen en die bleek gesloten! Ik had de eigenaresse aan de telefoon die 3 woorden Engels sprak en ze was toch echt dicht! Denk aan je ellende hielp niet, ik heb flink gejankt maar ze kwam niet. Pas toen Joe zei: I break open the door and we sleep inside!! kwam ze opdagen. Het bleek een misverstand want ze was gesloten voor het seizoen en ze ging de volgende dag zelf op vakantie (op de boekingsite stond alles op open maar dat klopte dus niet). Shiiit en daar in het dorp was niks anders (sowieso geen camping anders hadden we die geboekt). Uiteindelijk een dorp verder een kamer in een hostel kunnen boeken. Om (vooral mijn stress) de volgende dag te vergeten zijn we in Ourense naar de heetwaterbronnen gegaan. Heerlijk! Geen foto’s hier van helaas…

De nachten erna hebben we in een pensionnetje geslapen een uur van Santiago de Compostella af. Het stond al heel lang op mijn lijstje om daar een keer heen te gaan en we hebben verspreid al een paar wandelingen gedaan die er deel van uit maken. Prachtige kathedraal, mooie gebouwen en 1 van de amandeltaarten gegeten die je behoort te eten als je de wandeling van 1000 km of een deel ervan hebt gelopen. Wij hebben zeker 20 km er van gelopen dus vonden dat we er recht op hadden hahaha.

De volgende dag nog het stadje Vigo bezocht. Toen kwam het echt met bakken de hemel uit en het stormde, om gek van te worden. M’n paraplu brak, maar ik heb het allemaal heel sportief opgepakt, zoals iedereen weet die mij goed kent, heb ik m’n dag er niet door laten verpesten!

De volgende dag op weg naar de volgende plek nog naar mooie watervallen geweest. Onderweg komen we ook elke keer mooie dingen tegen, teveel om op te noemen. Heel vaak als we in de auto zitten is het dan wel goed weer.. daar krijg je dan wel weer mooie foto’s van…

De laatste dag in Spanje, voordat we naar Portugal vertrokken hebben we nog een mooie wandeling gemaakt bij Cañón del Sil. We bleken de hele weg de verkeerde routebordjes te volgen en toen we hier achter kwamen moesten we nog zo’n 10 km verder waarvan 2 km steil omhoog. Best een uitdaging…Tijdens deze wandeling zeker 3 seizoenen meegemaakt dus blij met alle laagjes die we aan hadden….

Hierna naar Portugal vertrokken waar we ongeveer een maand zijn geweest. We zijn hier een aantal keer bijna weggespoeld dus meer in hostels en b&b geslapen ipv kamperen en gelukkig bij Manuel z’n moeder en later bij Manuel en Monique mogen verblijven. Hierover het in het volgende blog meer!

Adiós

6 comments

 1. Broertje schreef:

  Mooie avonturen en weer prachtige foto’s. Dan ritueel met de amandeltaartjes kennen Annette en ik ook, wij eten er iedere 1000m één. Fijn ook om Joe zo in zijn element te zien 😂

 2. Monique Vlugt schreef:

  Zo leuk om het te lezen. Had het natuurlijk al allemaal gehoord maar de foto’s zijn weer prachtig.
  Ik kijk uit naar de blog over Portugal.
  Eindelijk mooi weer dus vol genieten maar.
  Fijne feestdagen voor jullie.
  (ps ook goed om te lezen dat thuis alles aan de beterende hand is.)

 3. Annet schreef:

  Heerlijk genieten “vakantiegangers” mooie foto’s weer. Fijne feestdagen 🎄liefs Annet

 4. Erika schreef:

  Gaaf om al die verhalen te lezen, alleen Portugal wel zeer mager beschreven!! Jammer…hahahaha

 5. Nanda schreef:

  Nou je moet geen hoogtevrees hebben op dat richeltje in Parque Nacional de Picos de Europa :-)! Super mooie foto’s en wat zijn jullie bikkels door zoveel te kamperen in de winter! Spanje komt ook zeker op onze bucketlist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *