Do you wanna see a leopard?!

Hallo, hoe gaan dit?

Voor de trouwe lezers heb ik weer een blog in elkaar gefrutseld met héél veel foto’s!

Ik ben nu al weer twee maanden heerlijk samen met Joe, en naast het continu zoeken voor werk hebben we natuurlijk wel wat leuke dingen gedaan om het af te wisselen!

De eerste maand hebben we weer bij Jeanne, Joe z’n schoonzus en z’n moeder in huis gewoond. Hier ben ik een aantal kilootjes aangekomen van de kookkunsten van Joe z’n ma, mmmm zoals iedereen weet eet ik bijna geen vlees, maar tegen de heerlijke gehaktballetjes van z’n moeder kan ik toch echt geen nee zeggen! Om maar te zwijgen over al het snoepgoed wat ze me toestopt.. hehe. We genieten daar ook elke keer weer van Saartjie, de chihuahua, die ook iets dikker is geworden de afgelopen tijd, super cute beessie!

We zijn een paar dagen met Joe z’n broer, Rudi weggeweest naar Klein Kariba. Zijn vrouw Debbie is later ook gezellig aangesloten. We hebben hier genoten van de bezoekers voor ons huisje bij het zwembad, lekker in de warmwaterbaden gebadderd en heerlijk gewandeld tussen de zebra’s, bokkies en apen door. S’avonds bij de braai, genoten de echte vleeseters toch eigenlijk ook wel van het vegetarische eten wat we hadden gemaakt en hadden uiteindelijk niet eens meer trek in het vlees!

We hebben nog een aantal dagen op het huis en de honden van Joe z’n jongste dochter Rika en haar vriend Gerhard gepast en vanaf hier nog op de motor naar Northern Farm gereden waar we een mooie wandeling hebben kunnen maken en hier vlakbij genoten van de jongens die hier met crossmotoren aan het rond racen waren.

Ik had al wat fotootjes geplaatst op FB over de oxygenbar, maar leg dat hier ook nog even uit. Joe heeft al een aantal jaar een mobile oxygenbar waar hij een aantal keer mee op events heeft gestaan. Hier wordt via een machine zuurstof geleverd wat uit de 21% zuurstof wat we in de lucht hebben, omgezet tot ongeveer 93%, wat door het systeem gaat met heerlijke aroma’s die via een neusbril ingeademd wordt. Via de neusbril krijg je dan een lekkere aromatische lucht binnen van 60-70% zuurstof. We stonden dit keer op een event voor gamers, waar een aantal mensen in kostuums rondlopen. Meest interessante types kwamen we tegen. Omdat het erg duur was om te betalen voor de stand, was het niet zo’n groot succes als Joe gehoopt had, maar hebben we genoeg geld binnen gehaald om weer verder te gaan en zijn we een ervaring rijker. Joe wil de zuurstofbar nu wel verkopen dus als er iemand interesse heeft in Nederland, horen we het graag haha.

Omdat we helemaal scheel en gek werden van het continu werk zoeken en ook van het opgesloten leven wat de mensen hier in Krugersdorp helaas moeten leiden (achter hekken wonen, s’avonds niet even te voet een boodschapje kunnen halen omdat dit te gevaarlijk is) hebben we besloten om een tijdje te gaan kamperen waar we een stuk vrijer konden zijn. Héérlijk! We zijn begonnen in Cullinan, een klein dorpje 30 km ten oosten van Pretoria, waar de grootste ongeslepen diamant op aarde is gevonden, genoemd tadaa Cullinan! We hebben in het kleine dorpje rondgewandeld, waar doordeweeks eigenlijk weinig te beleven is, maar wat er wel super schattig uitziet. Bij het kleine informatiecentrum vroegen we waar we konden kamperen. Deze jongen gaf aan dat we het beste naar de gevangenisgrond Zonderwater konden gaan om daar aan de dam te kamperen waar de mensen vissen. Nou heeft Joe een vishengel dus gingen we dit maar even proberen. De hele gevangenisgrond afgereden (waar niemand ons heeft tegen gehouden?!) en na een aantal keer vragen de dam gevonden met een kleine omweg.. er stond niemand bij het hek en er waren een paar mannen aan het vissen. Wij hebben de tent opgezet, Joe heeft z’n hengel in het water gegooid, er kwam nog 1 andere man aan die ook kwam vissen, lekker gegeten en een wijntje gedronken en met de buurman z’n hengel nog een vis gevangen! Het haakje zat niet eens in z’n oog, ben je niet trots op me, broertje?!

De volgende dag zonder te betalen en problemen weggereden, op z’n Afrikaans gezegd, skelm in die tronk geslaap en gewaai sonder te betaal!

De volgende dag uitgekomen in Ezemvelo, waar ik de vorige keer een paar nachten gekampeerd heb. Hier weer een prachtige wandeling gemaakt, waar de giraffes en blauwe wildebeesten om ons heenliepen. S ’avonds liep ik voor zonsondergang rond om foto’s te maken van alle dieren die zich dan rondom de dam en camping laten zien. Ik hoorde opeens vanaf de camping keihard schreeuwen, dit was Joe! Toen hij bezig was met zijn bakkie schoonmaken omdat dit 1 grote stofboel was geworden van de weg die we hadden gereden (lees: binnen in het bakkie, dus het stof zat in onze oren) had hij de boodschappen even er naast gezet. Hierbij geen rekening gehouden met familie aap, die er met een pak rusks (beschuitjes die wij s’morgens bij de koffie eten) vandoor was gegaan en deze met z’n allen, arrogant kijkend naar ons, op zaten te peuzelen. Hahaha! Gelukkig had Joe z’n ma een extra pak aan ons meegegeven pffieuw stel je voor onze ochtendkoffie zonder beschuitje!!

De volgende morgen hebben we zelf een game drive gedaan in het park, weer super veel dieren gezien, was prachtig!

Van hier uit verder gereden richting Magoebaskloof. Het werd echter een beetje laat, dus ergens onderweg (nadat ik het een beetje benauwd kreeg omdat ik bang was dat we niks (goedkoops) meer konden vinden, met korting, na een praatje van Joe met iemand in de kroeg naast de camping, konden verblijven en hij had er gelijk een neef bij! Zeg maar dat je mijn neef bent en doe de groetjes van tannie bettie haha. Alles gelukkig nog in het Afrikaans daar, die olifant woonwapark, die olifant vulstasie, erg leuk!

Vanaf hier richting Magoebaskloof gereden. In die ene dag rijden was het 20 graden kouder geworden! We reden een mistbank in en die ging niet weg… We zijn hier een pizzeria in gegaan om te vragen voor een camping. Hier in contact gekomen met de eigenaresse, super lieve vrouw, die ons adviseerde om te kamperen vlakbij de bierbrouwerij. Dit was prachtig, maar helaas wat boven ons budget. Toen hebben wij via via een andere camping gevonden waar we een aantal nachten konden blijven met een leuke korting. Joe die leert van de meester afdinger natuurlijk en kan dit heul goed in z’n eigen taal! Ha! Bij magoebaskloof getaway hebben we het heerlijk gehad, we hebben super veel van dit gebied te zien, mooie hikes gedaan, leuke gesprekken gehad in de pizzeria en met Joe z’n bakkie (die geen 4×4 is!) nog een 4×4 route gereden. De laatste morgen nog een wandeling gedaan waar een afgebroken trapje nog het makkelijkste obstakel was, aangezien ik hangend aan een rots toch een beetje hoogtevrees kreeg? Volgens Joe avontuur! Volgens mij bijna doodervaringen!

Toen was het zo ver om richting het Krugerpark te rijden. De eerste nacht hebben we nog buiten het park overnacht. Onderweg en ook s’avonds onder het genot van een glaasje wijn heeft Joe me het Afrikaanse liedje oom olifant geleerd. Volgens hem zijn de liedjes die hij me leert de goede versies, maar als ik ze dan zing voor zijn familie gaan ze hard lachen en zeggen ze dat dit Joe z’n versies zijn… als jullie Joe z’n versie willen horen dan stuur ik jullie graag een appje met zijn zangkunsten hehe

Onderweg zijn we nog gestopt bij een reusachtige Baobab boom die ik geknuffeld heb en in geklommen ben..

In het Krugerpark hebben we het fantastisch gehad! We zijn hier vier dagen geweest en we hebben echt de mooiste dieren gezien! Wat zo ontzettend schattig was, is dat veel dieren nu kleintjes hebben, kleine olifantjes, zebra’s, te cute! De foto’s spreken voor zich…..

We zijn nog over de brug gereden waar Nina en ik de vorige keer onze voetjes hebben gespoeld tussen de krokodillen.. are you mad?! Haha.. die stond deze keer droog dus geen krokodillen te zien dit keer…

Ik heb nog een leuke anekdote over het luipaard… deze zijn zeer moeilijk te spotten, maar wanneer er opeens een groepje auto’s stil staat, dan weet je dat je er ook heen moet. Veel mensen hebben supergrote verrekijkers en camera’s bij zich en vaak wordt het luipaard ook door rangers gespot. Wij waren zo gelukkig om 2x een luipaard te zien. Ze zijn dan vaak moeilijk te fotograferen omdat ze achter gras liggen en zulke goede schutkleuren hebben. Toen wij de tweede keer een luipaard hadden gezien, reden we een stuk verder. Er komt een auto aan rijden dus Joe gebaart met zijn hand dat hij moet stoppen. De man stopt, Joe zit zo stoer met z’n arm uit het raam, zegt howziiit? En blijft zeker een minuut stil. De man, zijn moeder en zijn vrouw op de achterbank kijken hem verwachtingsvol aan. Joe: Do you wanna see a leopard? Man: I would love to! Vrouw op de achterbank als Odie, het hondje van Garfield, kon niks uitbrengen maar zat er zo bij.

Dus Joe legt uit hoe ze moeten rijden, ik heb volgens mij nog geroepen je moet wel goed kijken want ze is gaan liggen.. we rijden weg en ik heb echt gegierd van het lachen!! Joe begreep niet zo goed waarom ik het zo grappig vond, maar het was zooo grappig.. hij stoer met z’n arm uit het raam, die man stoer zeggend I would love to maar een glinstering in z’n ogen en die vrouw op de achterbank als Odie.. OMG ik denk dat ik daar over 5 jaar nog steeds om kan lachen. Do you wanna see a leopard?!

Na onze geweldige tijd in het Krugerpark zijn we richting Sabie gereden. Hier kwamen we op de camping (Sabie River Camp) de eerste ochtend de eigenaar tegen die een praatje kwam maken. Die vond ons zo leuk dat hij ons twee nachten schonk, zonder te vragen 2 nachten gratis gekregen, zal het van ons af stralen dat we korting willen hebben? Haha! Hier dus een aantal nachten gebleven, lekker gekuier, gebraai, oh dat is Afrikaans hehe. Weer een mooie hike gedaan (loerie trail) de panorama route gereden die nog steeds prachtig is.

Op de terugweg naar Krugersdorp zijn we via Robbers Pass nog naar Pilgrims Rest gereden, een klein dorpje waar vroeger goud is ontdekt en op het moment erg toeristisch is. Leuk om even doorheen te wandelen en een koud colaatje te drinken in de pub! Op Robbers Pass werden de mensen overvallen voor het goud, wij waren in de tegenwoordige tijd met weinig geld op zak gelukkig minder boeiend..

S’avonds gekampeerd bij elandskloof trout farm vlakbij Dullstroom, prachtige camping tussen de dammen, ezels en schapen. We kwamen daar vrij laat aan en de volgende morgen was er super veel mist. Ik heb nog wel een paar foto’s kunnen maken, helaas waren de dammen niet echt zichtbaar meer.. Onderweg ook nog gestopt bij een koffieshop in een tuincentrume waar de kleindochters van de eigenaresse ons graag hielpen..

En als klap op de vuurpijl stopten we bij een benzinestation vlakbij Middelburg, die aan een game reserve ligt. Onder het genot van een heerlijke cappuccino hebben we daar alweer genoten van de wilde dieren die daar rondliepen. Super veel neushoorns! Wel met afgehakte hoorns helaas, omdat ze zo kunnen beschermen tegen die afschuwelijke poachers!

We zitten nu al weer een tijdje bij Joe z’n oudste dochter Ella en haar vriend Justin waar ons lekker kuier. Om de televisie avonden af en toe af te wisselen hebben we een braai gedaan en een andere avond lekkere cappuccino gedronken. We worden hier ook omringd door de dieren, bub de kat, die zich schaamde omdat hij een duif had doodgebeten in het bad, en de dieren van de de moeder van Justin die op het zelfde erf woont. Daar hebben we ook Luna, de andere chihuahua!

Totsiens!!

Wist je dat:

 • Ik al lang geen wist je datjes meer heb gedaan?
 • Ik vind dat het weer een keer tijd word?
 • Ik mijn persoonlijk assistent Rob wil bedanken voor de afgelopen jaren?
 • Joe alles nu heeft overgenomen van het blog?
 • Rob dus nu eindelijk rust krijgt?!
 • We een aantal keer een african road blog zijn tegengekomen onderweg?
 • Ik deze rots zonder enige hulp beklommen ben?
 • Joe er wat meer moeite mee had?
 • Ik ga rennen wanneer Joe dit heeft gelezen?!
 • We deze ezelwagen nog tegenkwamen onderweg?
 • Ik de Afrikaanse taal nog steeds heel erg leuk vind?
 • Ik het ook al redelijk goed kan praten en wanneer mensen Engels tegen me gaan praten Joe zegt dat ik die taal niet versta?
 • Joe ook al redelijk goed Nederlands kan praten?
 • Hij bezig is met zijn cursus voor het inburgeringsexamen zodat hij de volgende keer langer kan blijven in Nederland?
 • Hij de oefeningen veel vervelend vindt?
 • Hij denkt dat het meervoud van een vinger, vingeren is?
 • Hij na mijn reacties op de vorige twee zinnen heeft begrepen dat dit niet de bedoeling is?
 • Ik trots ben op hoe hij het doet?
 • We helaas twee dagen geleden hoorde dat hij pas vanaf volgend jaar terecht kan, dus per se voor dit examen weer terug moet naar Z Afrika?!
 • De kindjes hier vaak zo worden gedragen?
 • We al een aantal keer rugby hebben gekeken in de kroeg hier?
 • Wij natuurlijk een groot feestje gaan vieren als de springbokken winnen morgen?
 • We ook een aantal keer bingo hebben gespeeld?
 • We hier helaas weinig hebben gewonnen?
 • We niet gelukkig in het gokken zijn maar wel in de liefde hihi?
 • Wij Yvette en m’n moeder nogmaals hartelijk danken voor hun bijdrage?!
 • Dit zeer op prijs wordt gesteld?!
 • Wij hier al een aantal keer cappuccino van hebben gedronken en bingo hebben gespeeld?
 • Het vaak behoorlijk warm is geweest hier?
 • Wij dachten dat dit bokkie een standbeeld was?
 • Hij na 5 tot 10 minuten opeens toch bewoog?
 • Deze vrouw het niet zo interessant vond wat haar man had gemaakt?
 • Onze volgende stop hoogst waarschijnlijk Peru is?!
 • We dus eigenlijk moeten beginnen met Spaans leren ipv Afrikaans/Nederlands?!
 • Ik mijn lieve papa alvast feliciteer vanaf hier?!

6 comments

 1. Astrid schreef:

  Ik zeker weet dat de dierentuin niet meer interessant is voor jullie.😀

 2. Monique schreef:

  OMG, Aal, en ook Joe natuurlijk, wat een geweldige trip weer en de foto’s, zo jaloers. 😜 👍
  Geniet lekker van samen, en Peru zeker ook erg prettig om te zijn hoor.
  Weet nog wel een paar mooie plekjes. 😉
  Hopelijk mag Joe snel inburgeren. Er zijn genoeg mensen die vingeren verwarren met vingers. 😜 Ik reken het goed. 👍

 3. Henk schreef:

  Prachtige foto’s en leuke dingen meegemaakt!Op naar het volgende avontuur

 4. Mirjam b schreef:

  Super leuk om te lezen hoe het met je gaat!
  Wat n prachtige dieren hebben jullie gezien.
  Have fun en suc6 met alle keuzes, er staan op anders ook nog wel wat dienstjes open bij ons 😉

 5. Essie schreef:

  Lekker berig weer Ali! Die Afrikaanse taal is eg geweldig. Ik wil ook spreek! Fijn dat je nu een persoonlijke IT man hebt. Joe kan dus ook op kantoor werken! 😜 Geweldig al die dieren. Krijg daar weer Afrikakriebels van! Wij hebben deze week 2 x een ijsvogel gezien, wat ik ook bijzonder vind. Ik heb kruidnootjes gescoord hier!! Heb jij daar ook Sinterklaasvoer?? Nou groetjes aan jou en Joe van ons! 😘

 6. Essie schreef:

  Ps, do you wanna see a leopard?? 🤣🤣

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *