10 days Vipassana course, check!!

Julley! (spreek uit als Djoeeeeleeeej, zowel hallo, doei als dankjewel… handig he! :))

Dag trouwe kijkbuiskindertjes, daar is ze dan weer, de globetrotter, met haar eerste blog uit India 🙂

Ik ben alweer meer dan een maand weg en heb al weer behoorlijk wat avonturen meegemaakt. Zoals de trouwe lezers van me gewend zijn, ga ik het weer kort maar krachtig op papier zetten 😛 Ik heb nu eindelijk internet, dus de afgelopen anderhalve week (super mooie, maar zware wandeling) houden jullie nog van me tegoed in het volgende blog! Het kost me echt enorm veel moeite om een blog online te zetten en de foto’s te uploaden dus geniet er van 😛

De heenreis verliep zeer spoedig doordat mijn eerste vlucht geannuleerd was! I.p.v. 4 u wachten in Wenen en 4 u wachten in Doha, moest ik 12 uur wachten op Schiphol, heb ik voor het ongemak een gratis lunch en diner gekregen en vloog ik om half 8 s ’avonds naar Parijs, waarna ik rechtstreeks naar Delhi vloog waar ik maar 2 u later dan gepland aankwam.. Wat ontzettend rot 😛

In Delhi weer alle gasten van me af moeten slaan die me in de maling wilden nemen…. Ik zei bij voorbaat al, als dit gesprek gaat eindigen met de boodschap; dan kan je het beste naar de Indian Tourist Centre gaan, dan kan je er mee stoppen 😛 Ik ben naar Humayan’s tomb geweest, super mooi gebouw, nog een andere tombe en naar de Akshardamtempel. Bij de laatste mocht ik helaas geen foto’s maken maar heb ik uitleg gekregen van een priester, gebeden, heilig water over een beeld gegooid en een schattig armbandje gekregen. Erg leuke ervaring! Ik heb hier ook een fietsttocht gedaan, georganiseerd door een NL organisatie, erg leuk maarrr echt Nederlands want het kwam met bakken de hemel uit! Errug jammer maar we hebben het wel leuk gehad , waren uiteraard alleen maar NL en Belgen mee 😉

~DSC_0972 ~DSC_0981 ~DSC_0986 ~DSC_0994 ~DSC_1010   ~DSC_1031    ~DSC_1046 ~DSC_1034 ~DSC_1027 ~DSC_1019 ~DSC_0929~DSC_1049 ~DSC_1067

Je kan wel zien wie het sportiefst was 😛

Ik ben meestal met de metro gegaan in de stad, heel goedkoop, maar soms om gek van te worden hoe druk..

~IMG_20150708_181801747

Echt niet normaal hoeveel mensen ze in een coupé proberen te proppen.. Nu zijn er hier speciale coupés, waar je iets verder voor moet lopen.. .maar het is de moeite waard om geen opgewonden hindoes tegen je aan te hebben 😛

~IMG_20150708_194012008

Met de nachtbus naar Manali vertrokken, waar ik maar een paar uur ben gebleven omdat ik de volgende nacht gelijk door ben gegaan naar Leh waarom ik nu voornamelijk in India ben. In Manali regende het nogal, daar is het regenseizoen dus dan mag het 😉 Maar hier in Leh is het soms ook niet al te best weer.. dat hebben we dan weer niet afgesproken! In de n8bus hebben ze m’n zonnebril gestolen, jammer joh! Ik heb hier een ‘iets’ goedkopere versie gekocht die ik zelf eigenlijk wat leuker vind..

~IMG_20150713_075954488

Aangekomen bij de nachtbus kreeg ik een shock, aangezien het een hele andere bus was als die vent aan t loketje had gezegd. Hij had een fout gemaakt met het ticket uitprinten en was daardoor behoorlijk geïrriteerd en gaf mij de schuld, dus ik d8 dat het zijn manier was om me terug te pakken… Ik zou de stoelen niet eens een beetje naar achteren kunnen doen. Madame, this is the 18.40 bus, okay, na nog 10x nagevraagd te hebben, dat is hier nogal belangrijk!, ging ik wat eten inslaan nadat ik mijn grote tas ‘veilig’ had gesteld onder een bank.. kom ik terug.. Madame, you’re bus is gone! Dus ik zeg oooh nee, m’n tas ligt er in! Hij zegt oh we kunnen nog rennen, hij staat hier op de hoek.. ik gerend.. was het de 18.15 bus! Dus ik weer terug ja de 18.40 bus was er nog niet.. tot mijn opluchting kwam er een bus aanrijden waarvan de stoelen wel wat naar achteren konden.. iig beter dan rechtop zitten de hele nacht 🙂

Ik had al een guesthouse geboekt in Manali, omdat ik eerst d8 dat ik daar een nachtje zou blijven. Omdat de bus naar Leh pas om 2 uur s’nachts vertrok, dacht ik, ik ga ff een paar uurtjes slapen omdat ik nu toch betaald heb voor dat guesthouse. Ze konden hier niet echt ontzettend goed Engels.. Word ik op een gegeven moment wakker geklopt, staat 1 van die gastjes voor de deur met een hamer in z’n hand! Excuse me madame, we have to close all windows and doors.. dus hij loopt naar binnen en begint alle ramen dicht te timmeren.. ik zeg; Wat doe je? Wat is er aan de hand? Zijn we in gevaar? Sometimes thieves!! Dat was z’n boodschap.. nadat hij alles dichtgetimmerd had liep hij weer naar buiten en liet me achter in de kamer… en dan nog een paar uur proberen verder te slapen.. nou is eigenlijk wel goed gelukt 😉 T vage was dat ik droomde dat er thuis werd ingebroken op het moment dat hij me wakker klopte!

S’nachts werd ik opgehaald door een gast die me naar de bus bracht, waar alleen de chauffeur en nog een spleetoog in zaten.. vanaf het begin af aan had ik geen veilig gevoel in de bus.. het duurde best wel lang voordat er iemand in stapte en we reden op een gegeven moment langs andere toeristen die langs de kant van de weg stonden te wachten.. Met m’n mes in de aanslag heb ik het rustig afgewacht (die kan ik zo uit de zijkant van m’n tas trekken mocht het nodig zijn…. Tja een dame moet toch voor haarzelf op kunnen komen ;)).. maarr gelukkig de bus ging ergens keren en pikte op een gegeven moment de andere toeristen op.. dus iets meer gerustgesteld.. maar ik bleef toch een vaag gevoel houden.. in de lonely planet staat geadviseerd dat je het beste met de bus kan gaan om de Acute Mountain Sickness tegen te gaan.. nou helaas.. op deze manier blijkt het veel erger te zijn.. je moet namelijk 2 hele hoge passes over waardoor de halve bus hoogteziekte had, waaronder ik… lang geleden dat ik me zo beroerd heb gevoeld… m’n hoofd barstte uit elkaar en ik liep als een dronkenlap (ik begrijp nou hoe je je hebt gevoeld Nan!) de rit was wel prachtig, echt een fantastische omgeving en het begon pas op het einde.. toen de bus er mee ophield! Dit was toen we de laatste pass over moesten in het donker.. dus alle toeristen in de bus naar de chauffeur om te bespreken wat te doen omdat hij de versnellingen aan het verbranden was, door maar gas door te blijven geven terwijl er een onwijze hitte uit de voorkant kwam… we vonden het allemaal een goed idee om terug te gaan naar het laatste dorpje, een uur terug, dan dat we doorgingen in het donker naar de vrieskou langs het ravijn… Daar aangekomen zijn we heel goed opgevangen en hebben we met z’n allen naast elkaar geslapen. Nou ja geslapen.. degenen die snurkten dan 😛 En ik heb een nieuwe vriendin gemaakt die m’n handen op ging warmen.. echt zo schattig!!

~IMG_20150711_212007688 ~DSC_1149 ~DSC_1144 ~DSC_1133 ~DSC_1117 ~DSC_1108 ~DSC_1105 ~DSC_1100 ~DSC_1077

Na ongeveer 1200 km overbrugd te hebben, ben ik in Leh beland in Yartsa guesthouse, m’n 2e thuis 🙂 Ladakh (Leh is de hoofdstad) wordt door veel mensen niet eens India genoemd omdat het niet met elkaar te vergelijken is. Nou dat is zeker zo! Merendeel boeddhistisch volk, met weer een eigen taal en super lief allemaal! Na flink afdingen (ik ben en blijf een dochter van m’n pa ;)) heb ik hier een kamer bemachtigd. Onwijs schoon, heerlijk bed, gaaf moestuintje waaruit ze kookt, echt het lekkerste eten dat ik tot nu toe in India heb gegeten en dat wil wat zeggen 🙂 Superlieve mensen, Diskit is echt zo’n moedertje die goed voor je zorgt. Het eten is wel iets duurder dan in de restaurants, maar af en toe eet ik hier s ’avonds lekker m’n maaltje.

~SAM_2182 ~SAM_2191

 

Ik zit nu bij de buren omdat ze vol zaten, maar die zijn ook superlief 🙂 Een vriendin van Diskit, Dani, een Oostenrijkse, heeft samen met haar man een reisbureautje en heeft me allemaal goede tips gegeven. 1 ervan was lekkere koffie te drinken in Open Hands.. een koffiebar vlakbij.. dan zou ik zo andere backpackers ontmoeten met wie je op pad kon.. en ja hoor, vrij vlot ontmoette ik Rianna, een NL meid met haar vriend Elie uit Libanon (z’n naam spreek je het zelfde uit als hoe ik me hier voorstel ;)). Gezellig zitten kletsen en de volgende dag naar een festival gegaan waar ik van had gehoord.. alleen de rit erheen was al leuk want we hebben gelift en van de prachtige omgeving kunnen genieten! En Leh is zoooo mooi!!! Het festival was echt super leuk, hele mooie foto’s kunnen maken maar ook van de locals die er omheen zaten die dat ook leuk vonden 🙂 De omgeving daar was ook echt mooi dus daar nog lekker rondgewandeld.

~DSC_1211 ~DSC_1236 ~DSC_1261 ~DSC_1271 ~DSC_1273 ~DSC_1310 ~DSC_1360 ~DSC_1378 ~DSC_1404~DSC_1403 ~DSC_1509 ~DSC_1526 ~DSC_1560~SAM_2044 ~SAM_2139

De volgende dag hebben we vrij vlot besloten om met z’n 3en naar Pangong Lake te gaan en daar te kamperen. In 1 dag alles geregeld, je moet een vergunning hebben om naar bepaalde delen te gaan, een tent en slaapzak gehuurd, de bus geboekt die maar 2x in de week gaat en de dag erop de bus genomen. We hebben echt ontzettend gezellige, avontuurlijke dagen gehad! Wij d88, we gaan relaxen, zetten de tent op en duiken het meer in… Maarr dat bleek allemaal niet zo makkelijk te gaan als je niet bovenop de andere toeristen wilde zitten.. dus wij op pad naar een betere plek.. Elie had een plek in z’n hoofd waar je aan de ene kant China en aan de andere kant India zag.. ontzettend leuk natuurlijk, maar we moesten daar koste wat kost komen.. ik dacht op een gegeven moment, kom we gooien hier gewoon de spullen neer, maar dat vond Elie geen goed idee. Nadat ik van Rianna hoorde dat hij toch altijd gelijk had als hij iets perse wilde, heb ik me overgegeven.. en jaaa hooor.. paradijs op aarde! Kwamen bijna geen auto’s voorbij, ontzettend mooie omgeving! We moesten echter wel terug om wat flessen mineraalwater op te halen die we ergens verstopt hadden, want het meer was zout en er was geen watervoorziening, dus dat was nog een extra loopje van bijna 2 uur.. Vanuit daar hebben we wat wandelingen gemaakt en hebben we bij de locals gegeten.. we hebben zelf ook gekookt en ik heb een aantal keer een privebadje genomen in het meer.. met een temperatuurtje van jawel hoor -3 graden! Dan ben je tenminste gelijk wakker 😛 We hebben soms wat locals betaald om stukjes mee te rijden maar ook een aantal keer gelift 🙂

~DSC_1750 ~DSC_1779 ~DSC_1804 ~DSC_1830 ~DSC_1873 ~DSC_1901 ~DSC_1948 ~DSC_1957 ~DSC_1963 ~DSC_2060 ~DSC_2069 ~DSC_2091 ~DSC_2098 ~DSC_2115 ~DSC_2125 ~DSC_2166~SAM_2308 ~SAM_2438 ~SAM_2558~IMG_20150716_103612357_HDR ~IMG_20150717_160615648

En ja hoor, de 10 daagse Vipassanacursus is een feit… ooooow my god wat heb ik het zwaaaar gehad! Je kan je niet voorstellen hoe zwaar het is.. zie hieronder het programma….

~IMG_20150802_065652084

En voor de oplettende lezers onder ons.. ja 11 uur was de laatste maaltijd! Nu waren we nog zo gelukkig dat we om 17 u bij de thee een soort snack kregen van gepofte rijst met wat fruit, je mag opscheppen wat je wilt.. en aangezien Aaltje altijd honger heeft begon ik met 3x opscheppen maar heb het netjes teruggebracht naar 2x 😉 Ik ben 3 kilo afgevallen in de afgelopen 10 dagen! Die heb ik er in de tussentijd denk ik wel weer bij gegeten 🙂

Nou ben ik een ster in vroeg opstaan dus dat was geen probleem 😛 Vipassana meditatie is ontdekt door Boeddha 2500 jaar geleden.. en mocht ik nou geïnteresseerd zijn in Boeddhisme 😉 dus het was erg fijn om hier weer wat meer over te weten te komen. Vipassana laat je dingen zien zoals ze echt zijn, het is een proces van zelf-observatie en reiniging.

~IMG_20150802_063112414

De eerste paar dagen ben je alleen maar bezig met je ademhaling te voelen, alleen bij de neus, en steeds een kleiner deel. Dat was al moeilijk, uren lang zitten en dit doen… vanaf dag 4 moest je alle sensaties voelen in het lichaam en bij alles wat je voelt moet je tegen jezelf zeggen dat het voorbij gaat, alles is vergankelijk (impermanent) (dus ook m’n hongergevoel over de hele dag;)) je mag geen onderscheid maken in fijne en vervelende sensaties, je moet alles gelijk zien.. je mag niet smachten (craving)naar een fijn gevoel en je mag ook geen hekel (aversion) ontwikkelen aan een vervelende sensatie. Dit uren per dag, waarvan je 3 uur per dag echt stil moest zitten! Dus zo weinig mogelijk bewegen, dit om een sterke wil (strong determent) te tonen… als het echt niet anders kon mocht je je voeten of je handen een beetje bewegen, maar niet je armen en benen strekken en je ogen dicht laten.. voor degenen die weten hoe stijf ik ben.. de eerste paar dagen kwam ik huilend uit m’n positie en kon mezelf bijna niet meer bewegen.. ik heb sowieso veel gehuild.. je weet niet wat je overkomt… ! Je bent veel aan het verwerken en aangezien ik wel een rugzakje meedraag kwam dit nu naar voren.. Je hebt bizarre dromen omdat je je geest aan het reinigen bent… Rox, jouw droom was het grappigst 😛 Vertel t je nog! Er komen mensen in je droom naar voren waar je geen contact meer mee hebt.. die blijven dan toch in het onderbewuste hangen..

Het slapen was een ramp.. Ik begon in 1 kamer met een zwaar hijgende Japanner dus diezelfde nacht ben ik vertrokken naar de gang.. daar heb ik de batterij uit de klok gehaald omdat ik gek werd van de klok en uiteindelijk kwam ik bij een hele gezellige meid te liggen, Elizabeth, geboren in India en opgegroeid in Nieuw Zeeland die elke nacht sprak of schreeuwde in haar slaap…Je hebt verschillende regels waar je je aan moest houden, je mocht geen oogcontact maken, niet praten, alleen met de leraren en de helpers, als je iets nodig had of iets wilde weten over de techniek. Telefoon, boeken en schrijfwaar ingeleverd voor 10 dagen…

De lerares en haar assistent hebben me er echt doorheen geholpen, wat een schatjes zijn dat zeg!

~IMG_20150801_191400614

Ik heb wel wat regels verbroken, heel soms wel iets opgeschreven, 2x wel gepraat uit noodzaak omdat ik 2 meiden wilde helpen met gezondheidsproblemen (ja je blijft toch verpleegkundige ;)) een aantal keer wel glimlachend langs Shiva gelopen, een meisje die ik van tevoren al had ontmoet) en ik schaam me om het toe te geven maar de eerste 2 dagen heb ik stiekem een paar pinda’s in m’n zak laten glijden tijdens de thee om die s ’avonds op te kunnen eten hahaha op dag 3 ben ik daar ook maar mee opgehouden want ik dacht dit slaat nergens op!

Met Elizabeth (1 van de meiden die ziek was) heel erg veel lol gehad over de noble silence omdat we die de laatste dag dus behoorlijk verbroken hebben 😉

~IMG_20150802_082529937 ~IMG_20150802_083425797 ~IMG_20150802_084008691

Vipassana zorgt ervoor dat je uit je ellende komt (op elk niveau) als je dagelijks gaat mediteren op deze manier. De meditatie verlost je van spanningen die zijn opgebouwd in het dagelijks leven en opent de knopen die zijn opgebouwd door de ongebalanceerde manier waarop je reageert op zowel fijne als vervelende momenten..Het is met reden dat er zulke strenge regels zijn waar je je aan moet houden en je moet 11 dagen daar blijven. Vanaf de 10e dag wordt de noble silence om 10 u verbroken en mag je weer met elkaar praten.. nou dat hebben ze geweten.. 15 meiden die 10 dagen hun mond moeten houden.. het ging helemaal los 😛 Om het bij te houden moet je dus elke dag blijven mediteren.. Elke ochtend en elke avond een uur mediteren.. nou het lukt me nog voor geen meter.. 😉

Je moet ook eigenlijk elk jaar een 10 daagse cursus doen, dat vind ik dan weer wat minder want de oude studenten mochten om 17 u alleen maar heet water met citroen.. nou dat lijkt me dan wel weer wat lastiger 😉
Goenka, een bekende leraar die de Vipassana weer bekend heeft gemaakt in India is 2 jaar geleden overleden.. maar we hebben hem vooral veel gehoord (mantra’s in Pali) en hij gaf alle aanwijzingen op tape en aan het einde van de dag kregen we hem een uur te zien op de televisie. Deze man had ontzettende humor, dus dat was het leukste moment van de dag.. de mantra’s waren alleen behoorlijk vermoeiend omdat hij deze een soort van kreunend op zei.. daar kan ik nog steeds niet aan wennen..

We hadden een prachtige omgeving waar ik elke dag van genoten heb.. de eerste dagen had ik echt het gevoel dat ik in een gevangenis was beland, vooral in de kleine eetzaal, in de rij staan voor je eten met een metalen bord en zitten met je gezicht naar de muur, ik d8 dat ik gek werd.. dit heb ik snel veranderd door buiten op het trapje te gaan zitten met m’n bord op schoot en te genieten van het prachtige uitzicht, welke er elke dag anders uitzag door de wolken rondom de bergen..

Op dag 3 is een meisje uit Korea met een hoop kabaal vertrokken, 1 van de helpers kwam uit Rusland en was niet door iedereen geliefd.. ik kan er een boek over vol schrijven, aangezien ik in mijn hoofd al meerdere namen heb bedacht voor de karakters.. (mevrouw hoofdwiebel, nekkie, miss Russian Perfect, queen Elizabeth, miss Korea..) en dat ga ik dus ook doen 😉 Ik denk dat dit m’n doorbraak wordt hahaha

Annet en Gunnar, nog gefeliciteerd! Jus en Rox nog gefeliciteerd met Sterre! En Rox, happy bday!! Ik zou heel graag meer contact willen hebben met iedereen, en op de dag zelf feliciteren maar het internet en de telefoonverbinding zijn super slecht hier, helaas…

Bhavatu Sabba Mangalam – May all beings be happy!

Had ik al verteld dat?

 • Ik weer thuis ben op het moment?
 • Ik het reizen zat was en iedereen teveel miste?
 • De bovenstaande feitjes niet helemaal waar zijn?
 • Ik iedereen wel mis,maar ik natuurlijk lekker verder aan het reizen ben?
 • Ik ontzettend veel lol heb gehad om dit op te schrijven omdat ik sommige gezichten voor me zag?! Hèèèè?!?!?!
 • Ik m’n telefoon een paar dagen geleden ben kwijtgeraakt?!
 • Ik hier behoorlijk van baal omdat al m’n muziek er op stond? NO ATTACHMENT, EVERYTHING IS IMPERMANENT!! 😛
 • Ik de wist je datjes ff heb omgetoverd in had ik al verteld dat?
 • Ik zoals sommige familieleden en vrienden nogal van de herhaling ben?
 • Ik dit nu dan even grappiger vind als wist je datjes?
 • Ik de eerste had ik al verteld datjes al tijdens de heenreis heb geschreven in het vliegtuig naar Delhi?
 • We om half 5 ruw gewekt werden door het licht wat opeens aangegooid werd?
 • Ik eigenlijk wel heel graag verder had willen slapen op dat moment?
 • Ik namelijk op deze plek zat in het vliegtuig?

~IMG_20150706_212906477

 • Ik na 1 uur draaien op m’n stoel gewoon op een dekentje op de grond ben gaan liggen?
 • Ik me er bewust van ben dat ik voor de nooduitgang lag?
 • Ik al bedacht had dat als ze me hier weg kwamen halen, ik zou zeggen dat ik me aan zou passen aan de Indiërs die ook overal op de grond liggen?
 • Ze me hier niet weg kwamen halen?
 • Ik hierdoor een aantal uur redelijk geslapen heb?
 • De rode wijn in het vliegtuig wel erg lekker is?

~IMG_20150706_231253567

 • De stewardess ongevraagd nog een flesje kwam brengen?
 • Ik er zeker uit zag alsof ik het nodig had?
 • Het misschien hier wel door kwam dat ik lekker geslapen had?
 • Ik hierna nog 1x een biertje heb gedronken met 2 jongens en hierna geen alcohol meer gedronken heb?!
 • Dit tijdens de Vipassana ook niet mocht.. 😉
 • Ik de 2e dag mijn geurtje chanel chance kapot heb laten vallen? Boeehooeee… NO ATTACHMENT, EVERYTHING IS IMPERMANENT!! 😛
 • Elie deze hond Tripod heeft gedoopt?

~DSC_1202

 • Ik honger heb gehad tijdens de meditatie 😛 😛
 • Ze bij diskit kleine kittens hebben?

~SAM_2168

 • Dat ik weer een speciale plek had naast de chauffeur, maar die plek na een uur toch heb ingeruild aangezien ik mezelf een aantal x in gedachten door de voorruit zag gaan?

~SAM_2198

 • Er NU al een gat in m’n hardloop/wandelschoenen zit?
 • Ik deze net heb laten maken door een jongen op straat?
 • Ik eerst weer flink had afgedingd tot hij vertelde dat hij een tweeling heeft van 5 maanden die aan de overkant zat?
 • Mijn hart smolt toen de moeder het kind (Aaliyah ;)) bij me op schoot zette en ik uiteraard fooi heb gegeven voor de tweeling

~DSC_2643 ~DSC_2644 ~DSC_2640

 

 • Ik er nog een paar foto’s bijvoeg omdat het zo soepel gaat… 😛

~DSC_1738 ~DSC_1729 ~DSC_1717

Julley!!

7 comments

 1. ingrid schreef:

  Jeetje Aaltje, wat een mooie avonturen waren dat weer om te lezen. Waanzinnig om te beleven denk ik. Een thuiskomst, een paradijs om in te kamperen (alleen in mijn paradijs zou ik t dan wel wat warmer willen ;-)) en een waanzinnige meditatie! Petje af dat je die hebt volgehouden!
  Ik zit in spanning je volgende verhalen af te wachten
  dikke kus en knuffel van ons hier
  x Ingrid

 2. Marianne schreef:

  Je vermaakt je prima zo te lezen! Weer prachtige foto’s en mooie verhalen!! Let goed op je spullen 🙂 Heel veel reisplezier!!!xxx

 3. Henk schreef:

  klasse hoor je bent een echte doorzetter met die meditatie leer je jezelf wel kennen doei !!!

 4. Theo schreef:

  Hoi uhhh Indiaan:-) aangezien ik niet zo snel lees had ik 10 uur nodig om als trouwe fan je verhaaltje te lezen, en vooral te begrijpen. Ik snap het.. Het is zeker verplicht om zo,n klooster gebeuren te volgen! Om het een beetje rustig te hebben in India met 250miljoen inwoners kan het niet anders om de mensen te trainen in stil zijn:-) dat is het dus!! En dan niet te vergeten die touristen tja nu snap ik het. Het zal een ervaring zijn, echt een verschil in cultuur dus voor ons best vreemd, we zullen het maar niet uitproberen dit hier te introduceren. Tot de volgende blog ik blijf je volgen. Ps. Goed dat je weer een mobielte hebt, ben je weer extra bereikbaar. Veel plezier verder. alvida

 5. Vanessa schreef:

  Lief nichtje!! Wat een avonturen weer! Gaaf ook lekker eten uit het moestuintje! Heerlijk vers natuurlijk, ik snap wel dat het je goed smaakt!

  Fantastisch ook dat kamperen aan het meer! Ziet er echt zo mooi uit! En dan lekker dat water in met -3 brrrr je kan op voor de ice vrouw!

  Ik ben ook benieuwd naar je 10 dagen meditatie. Krijg er nu wel een goed beeld bij, maar wil alles van je horen als je terug bent! Ik hang aan je lip hahaha

  Spreek je snel weer! Dikke kus! Love you xx

 6. Henk schreef:

  prachtig al deze ervaringen leuk dat jij ook veel herhaalt!haha
  veel plezier

 7. Broer schreef:

  Super blog weer en ik hoor graag van je over de meditatie als je weer thuis bent. Absoluut fantastische foto van jou en die griet bij het Noble Silence bord. Hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *